20092010 Zaal 2009/12/05 Avanti - Vriendenschaar 24-24
2009/12/05 Avanti - Vriendenschaar 24-24
Mariska Zuidervaart
Judith Post
Laura van Leersum
30' Niet bekend Colin vd Zanden
30' Niet bekend Mariska Zuidervaart
30' Niet bekend Laura van Leersum
30' Niet bekend Judith Post
Laura van Leersum(1)

De wedstrijd Avanti tegen Vriendenschaar was een ware promotie voor het korfbal. Het publiek heeft op het puntje van de stoel gezeten. Na een 9-9 stand bij rust golfde het scoreverloop in de tweede helft op en neer. Vriendenschaar leek vijf minuten voor tijd de beslissende slag te slaan door van 21-21 uit te lopen naar 21-24. Maar niets was minder waar. In een bizarre laatste twee minuten pakte Avanti alsnog één punt. Vijf seconden voor tijd was het aanvoerder Dé Post die Avanti alsnog een welverdiend punt bezorgde. Eindstand 24-24.

Tegenstander Vriendenschaar wordt samen met Antilopen gezien als favoriet voor de titel in de Overgangsklasse B. In de eerste wedstrijd van deze competitie stond al direct de confrontatie tussen deze kanshebbers op het programma. Vriendenschaar ging verrassend ruim onderuit in Leusden (28-17), maar herstelde zich in de weken erna door overwinningen op Albatros (20-14) en GKV (21-20). Avanti kende een prima start in de overgangsklasse en stond na drie wedstrijden zelfs bovenaan. De doelstelling voor de ploeg uit Pijnacker is handhaving en de eerste drie overwinningen zijn een goede stap in die richting. De wedstrijd tegen Vriendenschaar was voor de ploeg van Steven Mijnsbergen een goede test om te kijken hoever de blauw-witten zijn in hun ontwikkeling.

De eerste helft zou een gelijkopgaande strijd worden, waarbij de scores om en om gingen. Pas bij 6-6 was het Avanti dat als eerste het volle pond uit een aanval haalde. Het was Mariska Zuidervaart die via twee doelpunten Avanti op 8-6 bracht, waarbij de tweede vanuit een doorloop echt een beauty was. Vlak voor rust werd de marge alweer teniet gedaan en zochten de teams met een 9-9 stand de kleedkamers op. Vriendenschaar leunt qua scorend vermogen sterk op de puntspelers Bert Verspuy, Menno Kop en Krista Kop. Vooral Bert Verspuy was deze middag een voortdurend gevaar. In combinatie met de boomlange rebounder Johan de Rover was hij deze wedstrijd zeer trefzeker. Aan de kant van Avanti waren het Ronald Struijk en Colin van der Zanden die de korf de eerste helft aardig wisten te vinden, soms vanuit de meest onmogelijke bewegingen.

Het spel met de schotklok vraagt qua intensiteit heel veel van de spelers en speelsters en je zag bij beide ploegen fases in deze wedstrijd dat er een terugval in concentratie en scherpte was. Soms leek het erop dat Vriendenschaar door zou drukken en op andere momenten was Avanti weer de bovenliggende partij. Vriendenschaar kwam op en top scherp uit de kleedkamers want aanvoerdster Krista Kop had binnen 8 seconden uit een doorloop de 9-10 gescoord. Na het antwoord van Fenna Teunissen pakte de ploeg uit Hardinxveld door en keek Avanti voor het eerst tegen een twee punten achterstand aan (10-12). Maar wederom Fenna Teunissen en Laura van Leersum neutraliseerden binnen twee minuten deze achterstand. In de fase die toen aanbrak leek het erop dat Avanti zou gaan doorpakken. Twee doelpunten van Colin van der Zanden zorgden voor een 15-13 stand en nadat het op 16-16 weer gelijk was geworden waren het Colin van der Zanden en Dé Post die van afstand de 19-17 op het bord brachten met nog dertien minuten te spelen. Vriendenschaar kwam wederom gelijk en Avanti werd wat slordiger. In de aanval kwamen de Pijnackernaren minder gemakkelijk tot goede aanvallen en toen op 21-21 Vriendenschaar uitliep naar 21-24 leek het gedaan. Zou de ploeg, ondanks het goede spel, toch de punten aan Vriendenschaar moeten laten. Maar met de schotklok is alles mogelijk en na een time out van Steven Mijnsbergen ging Avanti er nog eens vol tegen aan. Met nog 2 minuut 28 seconden op de klok forceerde Judith Molijn een strafworp die door Mariska Zuidervaart koelbloedig werd benut. Fenna Teunissen scoorde 46 seconden voor tijd van afstand de 23-24 en het publiek had het niet meer. Vriendenschaar speelde bijna de 25 seconden uit in hun aanval maar kwam niet tot een treffer. Avanti kreeg in de laatste aanval nog een paar schotkansen en het was Dé Post die met 5 seconden op de klok de verrassende gelijkmaker liet aantekenen. Sporthal De Viergang ontplofte en de wedstrijd eindigde in 24-24.

De beide ploegen kregen van het talrijke publiek een staande ovatie, dit was pure promotie voor de sport. Aanvoerder Dé Post gaf na afloop aan dat bij zijn laatste doelpunt hij de bal eigenlijk helemaal niet lekker in zijn handen had zitten en dat die lange Johan de Rover wel akelig dichtbij kwam, maar hij had geen keus. Die bal moest omhoog. Uiteindelijk was het gelijke spel wel verdiend. Aan de ene kant had Vriendenschaar natuurlijk nooit die 21-24 voorsprong mogen verspelen in de slotfase, aan de andere kant had Avanti deze wedstrijd enorme pech met een groot aantal afstandsschoten die eruit draaide en had ze daardoor eerder in de wedstrijd meer kunnen scoren.

Doelpunten: Colin van der Zanden (5), Dé Post (4), Ronald Struijk (4), Fenna Teunissen (4), Mariska Zuidervaart (4), Laura van Leersum, Judith Molijn en David Post.