20142015 Veld 2015/05/30 Avanti - Unitas 18-16
2015/05/30 Avanti - Unitas 18-16
Cherrel Tonkes
Lisanne Bosma
30' Niet bekend Rick van den Blink
30' Niet bekend Jordi van Zuidam
30' Niet bekend Manon Ballings
30' Niet bekend Stefan Hogervorst
30' Niet bekend Thomas Reijgersberg
30' Niet bekend Cherrel Tonkes
30' Niet bekend Nikki van Trigt
Thomas Reijgersberg(1)

Door een 18-16 overwinning op Unitas/Perspectief speelt Avanti ook volgend seizoen in de Hoofdklasse. De basis voor de overwinning werd gelegd in de eerste helft. Na een ruststand van 10-6 ging het aanvallend bij Avanti minder gemakkelijk dan in de eerste helft maar de ploeg van Mena Kuhuwael is geen moment in gevaar geweest.

jordi en cherrel

Hoe anders was dat in de heenwedstrijd in Harderwijk geweest. Avanti kreeg toen een vreselijke nederlaag van 23-13 in de stromende regen te verwerken. Coach Mena Kuhuwael was destijds nog niet verantwoordelijk voor het eerste team en had deze week de video-beelden van de wedstrijd bekeken. Na een helft gezien te hebben was hij maar gestopt want het was niet om aan te zien zei hij. Vele nul schotsaanvallen en onvoorstelbaar veel balverlies.

sophie

Dat moest deze zaterdag echt anders. In deze bizarre Hoofdklasse A was Avanti met nog één wedstrijd te gaan met twaalf punten zelfs niet veilig en kwamen Sophie Donkervoort en Thomas Reijgersberg terug van familieweekend en stelde Mena zijn vakantie met een dag uit. Voor David Post was dat niet meer gelukt. Zijn reis naar Curacao lag al langer vast en hij zat al nagelbijtend aan het andere eind van de wereld het scoreverloop bij te houden. Zijn vervanger Jordi van Zuidam verving hem meer dan waardig. Vol energie onderschepte hij vele malen de bal en speelde dezelfde "stofzuiger"rol die David ook vaak speelt.

jordi

Avanti zou deze middag aan één punt genoeg hebben om zich te handhaven, Unitas moest minimaal één en afhankelijk van de andere uitslagen zelfs wel twee punten halen. De afgelopen week waren op de diverse korfbalsites allerlei "wat-als"scenario's voorbij gekomen met allerlei rekentabellen. Om de calculator niet erbij te hoeven pakken, kan je maar beter zelf winnen om het in eigen hand te houden want op voordelige uitslagen op andere velden hoef je in deze Hoofdklasse A niet te rekenen.

cherrel

Unitas opende de score van afstand, maar Stefan Hogervorst maakte snel erna gelijk. En na de 1-2 egaliseerde Avanti weer via Cherrel Tonkes (2-2). Via Rick van den Blink kwam Avanti voor het eerst op voorsprong. Rick werd besprongen tijdens een vrije bal en benutte de daaruit volgende strafworp (3-2).

rick

Niet veel later scoorde Rick opnieuw en nu van afstand (4-2). Vervolgens lag het spel enige minuten stil nadat Unitas speelster Ineke de Boer een vinger uit de kom had nadat er een bal op haar vinger kwam. Vinger werd teruggezet, tape erom heen en ze kwam weer terug in het veld.

ineke

Unitas mist vervolgens een strafworp en Fenna Van Leeuwen slaat aan de andere kant toe door tweemaal van afstand te scoren (6-2). Avanti speelde de eerste helft met wind tegen en dan moet je heel gedisciplineerd naar de goede kansen zoeken en dat werd prima en geduldig uitgevoerd. Rick van den Blink zorgde voor een 7-2 voorsprong.

jordi

En na de 7-3 was het Avanti's tweede aanvalsvak dat de doelpuntenmarge zelfs op zes verschil bracht. Eerst benutte Jordi van Zuidam een zelf verdiende strafworp gevolgd door een mooi afstandsschot van Thomas Reijgersberg.

thomas

Toch liet Avanti de bezoekers uit Harderwijk vlak voor rust nog enigszins bijkomen want na de 9-4 en de 10-4 van Rick van den Blink werd het een 10-6 ruststand.

stefan

In de tweede helft miste Unitas de tweede strafworp en werd na drie minuten al een nieuwe heer in het veld gebracht. Het eerste aanvalsvak van Avanti had het in de tweede helft lastiger om tot scoren te komen nadat Unitas meer energie stopte in het afschermen van de aangeefpositie. Avanti ging lange aanvallen spelen om de beste kans te zoeken en daarmee tikte de tijd voorbij.

manon

Avanti hield bijna de gehele tweede helft de marge op vier doelpunten verschil en zag Fenna van Leeuwen makkelijk van afstand scoren.

fenna

Pas vier minuten voor tijd wist Unitas de marge enigszins te verkleinen bij 16-14 maar eerst Fenna op 17-14 en later Rick van den Blink op 18-15 zorgden ervoor dat Avanti niet in gevaar kwam en dat de punten in Pijnacker bleven. Eindstand 18-16.

t

De overwinning was ook nodig want de uitslagen op de andere velden waren weer dusdanig dat verlies fataal was geweest. Door de overwinning van Avanti degradeert Unitas/Perspectief voor het tweede jaar op rij en na vorig jaar Ereklasse wordt het volgend seizoen Overgangsklasse. Ook Nieuwerkerk speelt in het seizoen 2015/2016 in de overgangsklasse. De laatste wedstrijd ging met 14-15 verloren tegen kampioen Oranje Wit. DeetosSnel speelde zich veilig met een overwinning thuis op DSC en ook SDO speelt volgend seizoen Hoofdklasse na de winst op SKF.

johan

Na afloop werden Cherrel Tonkes en coach Mena Kuhuwael door voorzitter Johan Diepens nog in het zonnetje gezet. Cherrel gaat komend seizoen op wereldreis en hangt haar korfbalschoenen voorlopig even aan de wilgen. En speciale woorden waren er voor Mena Kuhuwael. Hij heeft Avanti wederom enorm geholpen door in te springen na het plotselinge vertrek van Jan Tromp. En het was weer een klasse prestatie dat hij de ploeg in zeer korte tijd meer gevarieerd heeft laten spelen resulterend in twee fantastische overwinningen in de laatste twee ronden. De handhaving in de Hoofdklasse is ook mede aan hem te danken.

mena

Doelpunten: Rick van den Blink (6), Fenna van Leeuwen (5), Jordi van Zuidam (2), Manon Ballings, Stefan Hogervorst, Thomas Reijgersberg, Cherrel Tonkes en Nikki van Trigt.