20092010 Zaal 2009/11/14 GKV (G) -Avanti 21-23
2009/11/14 GKV (G) -Avanti 21-23
Mariska Zuidervaart
Judith Post
Laura van Leersum
30' Niet bekend Mariska Zuidervaart
30' Niet bekend Colin vd Zanden
30' Niet bekend Judith Post
30' Niet bekend Laura van Leersum
Laura van Leersum(1)

Een knappe en zeer verdiende overwinning van Avanti bij GKV in Gorinchem. Na een voorsprong bij rust van 11-12 pakte Avanti de eerste punten in de Overgangsklasse. Eindstand 21-23.

Na het vorig jaar behaalde kampioenschap in de eerste klasse was er voor Avanti een hernieuwde kennismaking met de overgangsklasse en met GKV. De laatste keer dat Avanti in de overgangsklasse speelde was in het seizoen 2006-2007. Avanti werd toen laatste met 7 punten uit 14 wedstrijden. Samen met SDO uit Kamerik degradeerde zij naar de eerste klasse. Kampioen dat jaar in die overgangsklasse werd OVVO uit Maarssen (die nu Korfballeague spelen) na een beslissingswedstrijd tegen GKV. Een groot aantal bekende gezichten in de hoofdmacht van GKV waar Rachid Maachi en aanvoerder Willem Roest nog steeds de spelbepalende spelers zijn.

GKV speelt vanaf dit seizoen in een nieuwe sporthal (De Hoefslag) met een mooie verende vloer, een ruim speelveld en een goede verlichting. De tribunes zijn er echter wat karig van afgekomen, want er is niet al teveel plek om te zitten. Twee rijtjes over een lengte van 40 meter. Ook de kantine faciliteiten zijn nog niet optimaal. De gemeente Gorinchem heeft ook besloten dat sport en alcohol niet samen gaan en het plan is om dan ook geen alcohol te gaan schenken. Benieuwd wat dat voor de inkomsten gaat doen.

Dan nu naar de wedstrijd. Avanti start de competitie met Laura van Leersum in de basisacht. Beide ploegen speelden voor het eerst in competitieverband met de schotklok. De ploeg die in deze klasse het snelst zich weet aan te passen aan dit nieuwe spelletje gaat hoge ogen gooien. Voor het publiek is deze nieuwe spelregel echt een verademing: het spel is sneller en vele malen attractiever.

Het was Colin van der Zanden die de eerste competitietreffer voor Avanti op het scorebord zette. Het scoreverloop ging tot halverwege de eerste helft gelijk op. Avanti vergat in de beginfase voldoende verdedigende druk te geven en was een aantal maal net te laat met verdedigen en kreeg daardoor wat vrije ballen en strafworpen tegen. GKV moet het qua kansen vooral hebben van de dode spelmomenten. De bekende tikvariant van de vrije bal werd menigmaal uit de kast gehaald, maar was deze wedstrijd weinig effectief. Dé Post liet daarentegen zien hoe je vrije ballen moet scoren en met twee gescoorde vrije ballen bracht hij Avanti de eerste twee doelpunten voorsprong (4-6). Avanti hield dit vast tot vijf minuten voor de rust. Er slopen wat slordigheden in de ploeg en GKV kwam weer op gelijke hoogte. Avanti was de eerste helft duidelijk beter maar verzuimde ruimer afstand te nemen. Dankzij David Post en Mariska Zuidervaart werd het binnen de minuut 9-11 en de ploegen gingen rusten met een 11-12 stand in het voordeel van Avanti.

Het Avanti-publiek (leuk dat er zoveel mensen de reis naar Gorinchem hadden gemaakt) zag dat er mogelijkheden waren om in de eerste wedstrijd al punten te pakken. Iets wat vantevoren niet 1-2-3 gedacht was. GKV speelt op het veld namelijk in de Overgangsklasse (een klasse hoger dan Avanti) en speelt daar in de middenmoot. In de tweede helft was het Mariska Zuidervaart die het eerste doelpunt maakte (strafworp via Ronald Struijk). Vervolgens miste Rachid Maachi een strafworp namens GKV en dat was al de tweede (bij de eerste stond hij op het streepje). Toch kwam GKV via twee schoten van afstand weer gelijk (13-13). En na de 14-14 sloeg Avanti het beslissende gaatje. GKV vond tien minuten lang de korf niet en bij Avanti stond het vizier wel op scherp. Via vier schoten van afstand van Fenna Teunissen, Colin van der Zanden, Juidth Molijn en Mariska Zuidervaart werd het 14-18. Met nog tien minuten te spelen volgens de oude spelregels is zo'n wedstrijd meestal beslist, maar met de schotklok weet je het dus nooit. En inderdaad na de 15-19 scoorde GKV binnen 1 minuut twee maal en hadden ze de aansluiting weer (17-19).

Vervolgens brak er een hectische fase aan. Een doelpunt van Fenna Teunissen werd verdedigd gegeven. GKV krijgt aan de andere kant een strafworp en er wordt een time out aangevraagd door Avanti. De scheidsrechter laat eerst de strafworp nemen. Die wordt gemist. Dan fluit de scheidsrechter dat toch eerst de time out wordt gegeven en daarna mag de strafworp nog een keer worden genomen. Benieuwd wat de scheidsrechter had gedaan als de eerste strafworp wel had gezeten. Maar ook de tweede strafworp werd weer gemist en zo had GKV al 4 kansen vanaf 2.5m onbenut gelaten. Dé Post scoorde aan Avanti-kant daarna wel en bracht zijn ploeg op 3 verschil (17-20). Via 18-20 wordt het 19-20, Ronald Struijk 19-21 en Dé Post de 19-22 met nog twee minuten te spelen. En toch kwam GKV in die twee minuten nog op 21-22. Het was Judith Molijn die 4 seconden voor tijd de 21-23 eindstand op het scorebord bracht.

Een prima start voor de ploeg van Steven Mijnsbergen. De eerste punten in een uitwedstrijd en dan nog wel tegen een ploeg die hoger was ingeschat, maar die het deze dag vooral van kansen uit standaard situaties moest hebben. En daarin weinig effectief was. Avanti was de betere ploeg vandaag en de overwinnig was dan ook meer dan terecht.

Doelpunten: Mariska Zuidervaart (6), Dé Post (4), Colin van der Zanden (4), Judith Molijn (3), Ronald Struijk (2), Fenna Teunissen (2), Laura van Leersum en David Post.